My tady v eyerim sluneční brýle zbožňujeme a nosíme je prakticky nonstop, ať už je jakékoli počasí či roční období. Zdá se však, že většina populace nesdílí toto nadšení pro opravdu kvalitní sluneční brýle. Proto jsme se rozhodli zhostit se tohoto těžkého úkolu a vysvětlit, co všechno dělá sluneční brýle tak důležité. Tady je našich 5 hlavních důvodů, proč byste si s sebou měli brát sluneční brýle kdykoli a kamkoli.

1. Velké překvapení: udržují naše oči zdravé

Toto je a vždy bude důvod číslo jedna, proč nosit sluneční brýle. I přes to, že „sluneční brýle = ochrana“ je asi veřejně známý fakt, lidé se mnohokrát neuvědomují rizika, která přicházejí bez nich. Proto jsme tu my, abychom vám vysvětlili, proč že jsou vlastně sluneční brýle pro zdraví našich očí tak důležité.

eyerim vysvětluje 5 hlavních důvodů, proč byste měli nosit sluneční brýle

Krátkodobé poškození

UVB světlo může poškodit vaše oči, především pokud je před ním nechráníte. Může způsobit fotokeratitidu, což je stav odpovídající spálení od slunce, ale na vašich OČÍCH. Ano, bolí to tak, jak to zní a nikdy nevíte, kdy to může přijít – jakmile se dostaví symptomy jako zarudnutí, citlivost na světlo nebo slzení, bude už pozdě.

Dlouhodobé poškození

Pokud své oči vystavujete UV paprskům delší dobu, následky se mohou ještě zhoršit. UV paprsky mohou dokonce poškodit sítnici, což může vést až k tzv. makulární degeneraci, která zničí vaše centrální vidění a může vést až ke slepotě. Myslete i na šedý zákal – zakalení čočky, které rozostří vaše vidění – i tento stav může vzniknout na základě dlouhodobému vystavování UV záření.

Jiným nepříjemným stavem je pterygium, také nazýváno jako surfařovo oko (ano, většinou se projeví u surfařů, ale ani vy nejste plně v bezpečí). Jedná se o narůžovělý výrůstek v koutku oka – věřte nám, nechcete vidět obrázky. V neposlední řadě dochází ke zvýšenému riziku vzniku pingueculy, což je žlutavě zbarvená léze, která se vytváří na povrchu oční bulvy. Přidali bychom i fotografie, 

Prevence

Co že tedy můžeme udělat, abychom předcházeli těmto nebezpečným nepříjemnostem? Zaprvé, pořiďte si opravdu kvalitní sluneční brýle a vždy si dopředu zkontrolujte, že mají 99-100% UVA a UVB ochranu. A zadruhé, nezapomeňte si je, když jdete ven – a to nejen v létě.

2. Snižují riziko bolesti hlavy

eyerim vysvětluje 5 hlavních důvodů, proč byste měli nosit sluneční brýle

Sluneční záření nezpůsobuje jen nepříjemné, nevzhledné a nebezpečné poškození očí. Hlavně v létě, kdy sluníčko svítí nejvíce, může absence sluneční brýlí vést až ke krutým bolestem hlavy. Předcházejte tomu a noste sluneční brýle, kdykoliv do toho letního žáru vstoupíte. Nic není jednodušší!

3. Sport a řízení

Mnoho skvělých značek světového významu, jako např. Oakley, myslí na potřeby sportovců. Sluneční brýle pro sport jsou navrženy tak, aby podporovaly váš výkon a usnadňovali život. Ať už jde o cyklistiku, turistiku, nebo jakýkoli jiný sport, sluneční brýle jsou určitě skvělý nápad. Věřte nám.

Co se týče řízení, ti, co se vyznají, nedají dopustit na polarizované sluneční brýle. Za použití technologie nazvané „polarizace“ (skla se pokrývají ochrannými chemickými sloučeninami) tyto brýle fungují skvěle proti oslnění. Jak jsme již zmínili v jednom z našich předchozích příspěvků na blogu, tato technologie dělá z brýlí ideální pomocníky při řízení, ale např. vodních aktivitách – jednoduše řečeno kdekoli, kde hrozí, že vás oslní odražené světelné paprsky.

4. Dokonce i lépe uvidíte

eyerim vysvětluje 5 hlavních důvodů, proč byste měli nosit sluneční brýle

Teď vám prozradíme jedno tajemství: sluneční brýle dokážou udělat skvět vizuálně krásnější. Ptáte se, jak je to možné? Je to procesem polarizace, který jsme zmínili v předchozím odstavci. Kromě toho, že je tato technologie super hi-tech, co se týče ochrany očí, také díky ní uvidíte barvy jasněji. To je dvojitá výhra!

5. Budete vypadat skvěle

eyerim vysvětluje 5 hlavních důvodů, proč byste měli nosit sluneční brýle

Sice je to náš poslední bod, ale o nic méně důležitý: sluneční brýle jsou prostě cool. Dokáží váš obličej jak zvýraznit, tak i zakrýt (což jistě uvítáme při sobotní kocovině). Seženete je ve všech tvarech a velikostech, takže i vy si jistě vyberete model, který podtrhne vaši osobnost a styl!

Jednou z věcí, kterých se pomocí našeho blogu snažíme dosáhnout, je vzdělávat veřejnost. Díky vědomostem a zkušenostem, které jsme při spolupráci s eyerim za poslední čtyři roky získali, je toho tolik, co bychom s vámi chtěli sdílet. Doufáme, že vám tento příspěvek osvětlil, proč je nošení slunečních brýlí absolutní nutností, a že vás na ulici budeme brzy potkávat s úžasnými a kvalitními slunečními brýlemi. Pokud se bojíte, že nenajdete perfektní model přímo pro vás, rychle zavítejte do e-shopu eyerim. Kryjeme vám záda!