Co se rozvoje technologií u sportovních brýlí týče, značka Oakley je už od nepaměti vytrvalým průkopníkem. Představením technologie PRIZM, díky které se skla brýlí téměř magicky přizpůsobí vybranému sportovnímu prostředí, však přepsala pravidla a pozvedla tak sluneční a zimní brýle na zbrusu novou úroveň. Proč je kolem Prizm takový poprask, jak vlastně tato technologie funguje, co přináší a čím si získala přízeň nejlepších sportovců po celém světě? Čtěte dál, známe odpověď.

Co je to PRIZM a jak funguje?

Přestože oči dokáží rozlišit mezi 10 milióny barev a zaznamenat pohybující se předměty za různých světelných podmínech, občas i ony potřebují pomoc, aby viděly věci, s kterými by se váš mozek už nepopral. Vývojáři Oakley změřili kompletní elektromagnetické spektrum v různých specifických podmínkách, aby tak mohli identifikovat barvy, které jsou v jednotlivých prostředích, typu řeky, silnice či drsné horské svahy, nejdůležitější. Po dlouhých 15 letech výzkumu a vývoje si Oakley nechalo patentovat a následně i veřejnosti představilo technologii Oakley Prizm™. Skla vybavená touto technologií jsou precizně naladěna na vybrané specifické prostředí - zdůrazňují barvy (pomáhají mezi nimi rozlišovat), a tím zároveň zlepšují výkon a bezpečnost jejich nositele.

Oakley Prizm™ je první technologie, která přišla se skly vyrobenými na míru přímo konkrétním sportům a aktivitám. Řeší tak vskutku převratným způsobem problémy s viditelností, s nimiž se sportovci potýkají prakticky každý den. Cílem Oakley je nepřetržitě rozvíjet a posouvat sport a musíme uznat, že s Oakley Prizm™ se jim to rozhodně daří!

 

Jaký je rozdíl mezi polarizovanými skly a skly Prizm?

Od jejího uvedení na trh se kolem Prizm točí hodně pozornosti. Řada lidí si nicméně stále myslí, že mez Prizm a polarizovanými skly není zrovna moc velký rozdíl. Chcete krátkou odpověď? „Je tu rozdíl. A zásadní.“ Polarizovaná skla a skla Prizm jsou dvě zcela odlišné věci. Skla Prizm jsou sice druhem kontrastních skel, nicméně odlišuje je to, že jsou velmi precizně naladěna tak, aby propouštěla nebo naopak filtrovala vybrané barvy spektra. Díky tomu jsou optimalizována pro specifické sporty či aktivity jako je golf, horské túry, lyžování nebo snowboarding.

Oproti tomu polarizace funguje jako filtr, který blokuje veškeré horizontální světlo, které se odráží od hladkých povrchů jako je například vlhká vozovka či voda. Prakticky kterékoliv sklo může být vybaveno polarizačním filtrem, bez ohledu nato, zda se jedná o sklo kontrastní, Prizm či neutrální.

Lyžařské brýle Oakley Prizm – revoluce v zimních sportech

První zimní brýle určené pro sport a vybavené technologií Prizm představilo Oakley v roce 2014 a už tehdy bylo všem v této společnosti jasné, o jaký poklad se jedná. Od té doby Oakley pravidelně přichází s dalšími verzemi určenými pro specifické zimní sporty. Brýle na lyžování vybavené skly s technologií PRIZM™ vám umožní vidět všechny hrboly, díry a další detaily povrchu sjezdovky, které vám vždycky dávaly tak zabrat. Tato revoluční skla jsou k dostání v šesti různých zabarveních a všechna jsou vhodná do širokého spektra světelných a povětrnostních podmínek.

Oakley PRIZM™ Black Iridium
Oakley PRIZM™ Black Iridium
Podmínky: Jasno / Slunečno
VLT: 3 - 8%
Kategorie: S3


Oakley PRIZM™ Sapphire Iridium
Oakley PRIZM™ Sapphire Iridium
Podmínky:
Polojasno / Zataženo
VLT: 8 - 18%
Kategorie: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Jade Iridium
Oakley PRIZM™ Jade Iridium
Podmínky
: Polojasno / Zataženo
VLT: 8 - 18%
Kategorie: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Torch Iridium
Oakley PRIZM™ Torch Iridium
Podmínky:
Polojasno / Zataženo
VLT: 8 - 18%
Kategorie: S3 - S2


Oakley PRIZM™ Rose
Oakley PRIZM™ Rose
Podmínky: Zataženo / Sníh a mlha
VLT: 18 - 43%
Kategorie: S2 - S1


PRIZM™ Hi Pink Iridium
PRIZM™ Hi Pink Iridium
Podmínky: Zataženo / Sníh a mlha
VLT: 43 - 80%
Kategorie: S1

Máme pro vás dobrou zprávu! V současné době jsou technologií PRIZM™ vybavena skla ve všech našich oblíbených zimních brýlích od Oakley, takže si můžete vychutnat dokonalý výhled a přitom nezapomínat ani na váš osobní styl. Ať už se jedná o světový bestseller Oakley Flight Deck a jeho menšího brášku Oakley Flight Deck XM, či velmi podobné Oakley A-Frame 2.0 a Oakley Airbrake XL ve stylu Stormtrooper. A pozor! Samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na naše oblíbené Oakley Line Miner! Věřte nám, jen co jednou okusíte magii skel s Prizm, na ta stará klasická už si ani nevzpomenete.

Technologie Prizm byla oceněna řadou úspěšných sportovců. Světový šampion v slopestyle Mark McMorris je jen jeden z řady olympijských medailistů, kteří testovali skla Prizm určená do zasněženého prostředí. Dnes má svou vlastní Oakley Signature Series, která je dostupná i na eyerim. A to jsme ještě nezmínili takové legendy jako je Lindsey Vonn, Shaun White nebo Aksel Lund Svindal. I oni úspěšně otestovali přelomové schopnosti magie jménem PRIZM.

Oakley PRIZM ski goggles

Sluneční sportovní brýle Oakley Prizm - Golf, Road, Trail a jiné

Vývojářům Oakley se podařilo posunout hranice nemožného ještě o kus dále. Testovali v řadě sportovních prostředí a díky tomu jsou dnes i mnohé slunečních brýle Oakley vybaveny skly s technologií PRIZM, což je činní ideálními pro vybrané typy sportů – například Prizm Golf, Prizm Road, Prizm Trail a mnoho dalších.

PRIZM™ Road sport sunglasses
PRIZM™ Road

Tato skla zvýrazňují odstíny modré a zelené a pomáhají tak cyklistům vidět každý malý detail a změnu na povrchu vozovky. Popadněte pár Oakley Radar EV PATH Prizm a užijte si tu jízdu!

PRIZM™ Golf sport sunglasses
PRIZM™ Golf

Tato skla umožňují hráčům golfu vidět změny v povrchu země a lépe rozlišit mezi různými odstíny zelené. Miřte přímo na jamku se slunečními brýlemi Oakley Flak Draft Prizm a nebojte se, že nebudete schopni poznat, kde začíná rough a končí green.

PRIZM™ Trail sport sunglasses
PRIZM™ Trail

Úžasné brýle, které zvýrazňují odstíny červené a hnědé tak, abyste i v prašných podmínkách mohli vmžiku a snadno rozeznat písek, kameny a kořeny. Vyzkoušejte Oakley EVZero Path Prizm, které jsou dokonalou volbou pro běžce, milovníky chození po vrcholcích a všechny cyklisty, kteří zbožňují adrenalin horské jízdy.

PRIZM™ Deep water polarized sport sunglasses
PRIZM™ Deep Water

Nadšenci do vodních sportů, teď přišel váš čas! Tato polarizovaná skla dokonale zvýrazňují odstíny zelené a červené, zatímco potlačují odstíny modré – to zní jako něco, co by se mohlo ve vodě hodit! S párem Oakley Holbrook Metal Prizm budete mít mnohem lepší přehled o tom, co se tam dole pod hladinou vlastně děje.

Zimní a sportovní skla vybavená technologií Oakley Prizm nabízí zásadně lepší kontrast, a tak i výrazně lepší vizuální zážitky napříč všemi sporty. Chcete se o sklech PRIZM™ dozvědět více? Podívejte se na oakley.com a prozkoumejte širokou škálu variant, které nabízí. Oakley se nedávno spojilo s VSCO, výrobcem oblíbeného programu pro úpravu fotografií, aby vám přineslo Prizm přímo do vašich telefonů. Takže pokud zrovna dumáte nad tím, jak to asi vypadá dívat se na svět přes Prizm, prozkoumejte jejich úchvatné Oakley Prizm filtry a zažijte ten rozdíl na vlastní oči.

Oakley PRIZM sport sunglasses polarized

Žádná slova či fotky nemůžou plně vystihnout, jak svět skrze skla Prizm vypadá. Musíte to prostě vyzkoušet na vlastní kůži! Podívejte se na náš výběr Oakley zimních brýlí vybavených touto moderní magií a objevte, co to doopravdy znamená dokonalá viditelnost. Kupte si do 25. února na eyerim jakékoliv lyžařské brýle skladem a ušetřete 20% z ceny s kódem SNOW20. A pozor, to není všechno! Pokud půjdete právě teď na naši Facebook stránku, můžete vyhrát 2500 CZK určených k utracení za COKOLIV, co na eyerim.cz najdete. Držíme vám palce!