Řecko oplývá tisíci malebných ostrovů. Jeden z nich však vystupuje jak zářící diamant – Santorini. Pokud se považujete za beznadějného romantika, obdivovatele tradičních bílo-modrých řeckých domků, výborného vína a vynikající kuchyně, Santorini je místem, které si nepochybně získá vaše srdce. Po orientálním Istanbulu vám přinášíme druhý díl série Go. Explore. See. – tentokrát se vydáme k dechberoucím a černým pískem pokrytým vulkanickým plážím magického ostrova Santorini.

 

Santorini, které leží v Egejském moři, bylo zformováno silnou erupcí starověkého podvodního vulkánu jménem Théra – tak ostatně tento malý kousek země jeho 15.000 obyvatel nazývá dodnes.

Santoriny se v průzkumech popularity pravidelně umisťuje na první příčce a je všeobecně považováno za nejkrásnější řeckou destinaci. Není proto překvapením, že se také stalo nejnavštěvovanější lokalitou v Řecku – je splněným snem pro turisty, dovolenkáře a milovníky cestování z celého světa. Jediné letiště na ostrově a malý trajektový přístav přivítají ročně více než dva milióny lidí. Obecně se proto doporučuje si návštěvu ostrova naplánovat dostatečně dopředu.

Nejlepší doba pro návštěvu?

Mimo sezónu. Santorini se potýká s návalem turistů a ostrov už dokonce nějakou dobu uvažuje o stanovení maximálního počtu návštěvníků. Vrchol sezóny začíná v červnu a trvá do první poloviny září. Pokud se nechcete během své návštěvy cítit jak sardinky v konzervě, vřele doporučujeme se tomuto období vyhnout. Kromě objevování ostrova bez neustálé záplavy davů vám návštěva Santorini mimo sezónu přinese i nižší ceny a nebudete se muset trápit s hledáním ubytování. V opačném případě byste si radši měli ubytování rezervovat s několikatýdenním předstihem.

Kam vyrazit?

Santorini je relativně malý ostrov a cestu z jednoho konce na druhý zvládnete během hodiny. Pár dní by vám proto mělo na návštěvu většiny nejzajímavějších míst postačit. Několik dalších dní můžete využít na pořádné nasátí místní atmosféry a stálé by vám mohla zbýt chvilka i na to chytit trajekt a prozkoumat krásy některého z přilehlých ostrovů.

Hlavní město Théra (Fira) je kulturním a obchodním srdcem ostrova. Protkané úzkými romantickými uličkami, malými obchůdky se suvenýry a klasickými řeckými domy a kostely je rájem nejen pro fotografy. Překvapivě bohatý noční život a okouzlující atmosféra činí Théru místem, kam míří většina turistů.

go explore see greece santorini eyerimLokalitou, kterou znáte ze všech pohledů a titulních stran cestovních katalogů je ovšem Oia -  hlavní tvář řeckého turismu a beze všeho nejkrásnější místo na Santorini. Ano, vyhnout se davům turistů je zde téměř nemožné, avšak výhled na bílé mlýny a kostelíky s modrými kopulemi vystupujícími na pozadí červených útesů učiní vaši návštěvu i tak nezapomenutelnou. A dejte si záležet na tom, abyste nezmeškali zdejší západ slunce!  Dost možná to bude ten nejkrásnější, jaký kdy uvidíte.

go explore see greece santorini eyerimNaším tipem, který vás zavede mimo tisícem turistů prochozené cesty, a pro nás i nejpřitažlivějším místem na ostrově je však vesnička Pyrgos – známá také jako „druhá Oia.“ Zatímco v Oie jsme se do přeplněných uliček téměř ani nevmáčkli, Pyrgos jsme měli jen sami pro sebe (nepočítáme-li pár přátelských místních obyvatel). Co nicméně učinilo naši návštěvu vskutku nezapomenutelnou bylo načasování. Podařilo se nám totiž zažít tradiční oslavu, která se v této malé středomořské vesničce koná vždy na Velikonoční pondělí. Během večera se na střechách místních domů rozsvítí tisíce svíček a vesnička tak vypadá, jako kdyby byla celá v plamenech!

Doufáme, že díl věnovaný Santorini vnesl do vašich podzimních dnů alespoň ždibíček sluneční záře. V další části naší video série Go. Explore. See vás vezmeme do zimní krajiny divů a společně zdoláme sněhem zaváté hory Slovenska.