Modré světlo nás obklopuje už od narození, ale je rozdíl v jeho formě a intenzitě. Jinak nás ovlivňuje modré světlo z přírodního zdroje a jinak z monitorů a displejů digitálních zařízení. Proto je důležité vysvětlit, co je to modré světlo, jaké jsou důsledky nadměrného vystavení modrému světlu a jak jim předcházet.

Co je to modré světlo?

Modré světlo je přirozenou součástí našeho života. Díky němu naše tělo rozpoznává den i noc, produkuje a reguluje spánkový hormon melatonin, podporuje nebo tlumí bdělost a pozornost. Někteří z nás jsou vystaveni nadměrnému modrému světlu, které může být pro naše oči škodlivé a nebezpečné. 

ochrana před modrým světlem eyerim vystavení modrému světlu modré světlo dioptrické brýle digitální modré světlo poškození a ochrana

Jaké jsou zdroje modrého světla?

Modré světlo na nás září nejen z přírodních zdrojů, ale zejména z elektronických zařízení, jako jsou naše chytré telefony, monitory počítačů a tabletů nebo televize. Rozdíl je samozřejmě v tom, zda se díváte na monitor jednu hodinu nebo celý pracovní den, protože krátkodobé sledování televize nebo práce s elektronickými zařízeními nemají na Váš zrak žádný měřitelný dopad.

Podle zprávy The Nielsen Total Audience Report: Q2 2017, typický uživatel strávil v roce 2017 na zobrazovacím zařízení až 8 hodin a 58 minut. Některá zaměstnání vyžadují každodenní práci s počítačem, ale během i přestávky se zaměstnanci opět dívají na obrazovky svých chytrých zařízení. Oči si tak prostě neodpočinou a jsou vystaveny stálému tlaku.

ochrana před modrým světlem eyerim vystavení modrému světlu nadměrné vystavení modrému světlu modré světlo dioptrické brýle digitální modré světlo poškození a ochrana

Čím je modré světlo způsobeno? 

Digitální zařízení vyzařují určitý typ modrého a fialového světla. Nadměrné vystavení těmto barvám s krátkou vlnovou délkou může mít negativní dopad a způsobit různé zdravotní obtíže, které si vysvětlíme níže. Dlouhodobé vystavení modrému světlu může poškodit vaše oči.

Jako další příklady škodlivých vlivů modrého světla si uvedeme:
• Syndrom suchého oka (pálení, svědění a řezání v očích, problémy s mrkáním, zhoršené vidění, ale také nadměrná tvorba slz)
• Problémy se spánkem (nedostatek spánku nebo špatný spánek může vést k dalším komplikacím, jako jsou nadměrná únava, podrážděnost, poruchy trávení, nepravidelný srdeční rytmus, deprese, problémy se soustředěním)
• Bolest očí (tlak v očích, řezání v očích, problémy s mrkáním, pálení a zarudnutí očí)
• Bolesti hlavy (krátkodobé, ale i dlouhodobé bolesti hlavy, pulzující bolest v oblasti spánků, napětí krku, někdy bolesti hlavy vedou k nevolnosti a zvracení)
• Rozmazané vidění (oči mají potíže se zaostřením na blízké, ale i vzdálené objekty, které tak vypadají rozmazaně)

Blue light eyerim.cz

Jak se chránit před modrým světlem?

Rádi bychom vám představili několik preventivních tipů, které Vám pomohou vyhnout se výše uvedeným problémům. Při práci s digitálními zařízeními dodržujte pravidlo 20-20-20. Podle tohoto pravidla byste si každých 20 minut měli udělat dvacetisekundovou přestávku ve sledování obrazovky a dívat se na 20 metrů vzdálený objekt. Vaše oči i váš mozek se tak uvolní a budou moci lépe reagovat.

Další tipy pro ochranu před modrým světlem:


• Dioptrické brýle s ochranou proti modrému světlu (speciální vrstva přidaná k čočkám Vašich brýlí)
• Speciální počítačové monitory s technologií Low-Blue Light (technologie, která zamezuje pronikání modrého světla a snižuje namáhání očí a únavu. Aktuálně existuje několik značek nabízejících technologii Low-Blue Light, např. Samsung, BenQ nebo Asus)
• Speciální fólie (k digitálním zařízením připojíte ochrannou fólii, která zabrání modrému světlu a ochrání Vaše oči)
• Aplikace (upravující jas monitoru tak, aby eliminoval modré světlo, například f.lux, eye saver, eyeblink, redshift, iris. Tyto aplikace však mohou zkreslovat barvy, ale mohou být nastaveny na více režimů v závislosti na podmínkách, ve kterých pracujete.)

Brýle na počítač bez dioptrií z eyerim.cz

Brýle na počítač bez dioptrií?

To, že je třeba se chránit před škodlivým zářením z obrazovek, v eyerimu víme už dávno. Ale zatímco dosud byl proces objednávání ochranných brýlí složitější a dražší, rozhodli jsme se vše změnit a přicházíme s novinkou –  kolekcí brýlí na počítač bez dioptrií, která je stylovou a vysoce kvalitní ochranu proti modrému světlu. Tyto brýle bez dioptrií s acetátovými obrubami filtrují až 35 % modrého světla v rozmezí 400 až 450 nm, čímž zvyšují komfort vidění při práci před obrazovkou. Skla navíc poskytují 100% UV ochranu, jsou antireflexní, odolné proti poškrábání a díky superhydrofobní vrstvě se méně špiní a snáze se čistí. Další obrovskou výhodou je, že je můžete mít doma do 24 hodin, což je ve světě optiky skutečná rarita. Ať už máte rádi moderní doplňky, nebo preferujete klasiku, z těchto brýlí si vybere každý!

Brýle na počítač bez dioptrií z eyerim.cz

Vliv modrého světla nepodceňte

Tímto článkem jsme vás rozhodně nechtěli vyděsit, ale pouze zdůraznit někdy podceňovanou záležitost. Starejte se o svůj zrak, i když nepoužíváte dioptrické brýle, a dopřejte svým očím dostatečný odpočinek. Pokud nosíte dioptrické brýle a pracujete denně s počítačem nebo chytrým telefonem, doporučujeme vám přidat ochrannou vrstvu proti modrému světlu, která ochrání váš zrak.