Přiznejme si to. Pokud zrovna nebojujete s akutním problémem, návštěva očního lékaře jen zřídka najde místo na vašem seznamu úkolů a povinností. Nebo ještě hůř – nosíte dioptrické brýle a protože vidíte bez problémů, tak jsou pravidelné prohlídky vlastně zbytečné, ne? Vaše oči rozhodně nejsou něco, co byste měli ignorovat, a jedna kontrola na celý život opravdu nepostačí. Tady je šest typických znamení, která naznačují, že byste měli vašeho očního lékaře navštívit co nejdříve.

1. Je vám přes čtyřicet let

Pravidelné oční kontroly v průběhu celého života jsou velmi důležité. Zrak bohužel nezůstává v perfektní kondici navždy. I pro ty z vás, kteří překročili čtyřicítku a brýle nikdy nepotřebovali, jsou občasné návštěvy u očaře moudrým rozhodnutím - je dost možné, že by vaše oči ocenily brýle na čtení.

2. Rozmazané vidění

Pokud máte problémy s ostrostí při pozorování vzdálených předmětů, je možné, že trpíte rozmazaným viděním. Nejtypičtějším důvodem bývají krátkozrakost (myopia) a dlouhozrakost (hyperopia). Rozmazané vidění bez vašeho očaře nevyřešíte, nemarněte proto čas a běžte jej navštívit dřív, než se situace zhorší.

3. Vidíte dva prsty místo jednoho

Kup jedno, dostaň dva – skvělá nabídka, že? Ne pokud se jedná o váš zrak. Oči, které vám pletou hlavu a ukazují předměty dvojitě, naznačují vážné problémy. A ty by neměly být ignorovány.

4. Nedokážete rozlišit barvy

Potíže s rozlišováním odstínů a intenzity barev se označují jako barvoslepost. Na(ne)štěstí je tato nemoc typická především u mužů a dokáže být pěkně nepříjemná. V případě, že se s tímto problémem potýkáte, měli byste se poradit s vaším očním lékařem, který vám o ní řekne víc.

6 důvodů, proč neodkládat návštěvu vašeho očního lékaře ani o minutu

5. Vaše oči bolí a jsou zarudlé

Tento symptom mnozí z nás často ignorují. Obzvlášť pokud jsme právě strávili několik hodin zíráním do monitoru. Silná bolest a zarudnutí očí však mohou naznačovat přítomnost infekce, jejíž léčení vyžaduje konzultaci s odborníkem. Můžou být také projevem syndromu unavených očí neboli astenopie, která opravdu vyžaduje odbornou lékařskou pomoc.

6. Nosíte brýle

Jedno vyšetření očí za život opravdu nestačí. To, že vám byly předepsány dioptrické brýle, neznamená, že žádnou další návštěvu nepotřebujete. Předepsané brýle váš zrak bohužel nevyléčí, pouze zpomalí proces degenerace, který se děje tak i tak. Takže pokud od vaší poslední prohlídky u očního lékaře uplynula nějaká doba, je nejvyšší čas si do kalendáře napsat novou.

6 důvodů, proč neodkládat návštěvu vašeho očního lékaře ani o minutuOdborná pomoc v ten správný čas může vaše oči ochránit před mnoha problémy. Pokud pociťujete některý z příznaků, které jsme právě zmínili, domluvte si schůzku s vaším očním lékaře, a to co nejdříve. Jakmile budete mít tento krok za sebou, zbude už jen ten poslední – vybrat si ty správné obroučky. Budúci týden můžete na eyerim využít 50% slevu na všechny typy čoček (skel) a ušetřit tak majlant. Podívejte se na celou naši kolekci zde.

Rychlý tip: Pokud často pracujete s počítačem, naplánujte si vaši návštěvu u očního lékaře na dopoledne. Při koukání do obrazovky se zorničky rozšiřují, což by mohlo vaši prohlídku negativně ovlivnit.