Zní vám to povědomě? Jste v práci – ve své kanceláři nebo doma – a máte pocit, že je čím dál těžší se soustředit. Rozhodnete se udělat si přestávku – možná pošlete zprávu kamarádům, abyste zjistili plány na večer, zkontrolujete své sociální sítě nebo si zahrajete hru na telefonu. I když vám to může připadat jako relax, vaše oči musí vynaložit stejné úsilí jako při práci, a to bez toho, aby si skutečně oddechly. Jak zajistíte, aby se oči po přestávce cítily znovu svěží? Tady je 5 krátkých a jednoduchých cvičení, které můžete dělat k jejich posílení a uvolnění.

1) Choďte ven 

Nejlepší rada na to, abyste svým očím dopřáli oddech, je jít ven a  nechat ostatní smysly převzít část vnímání. Dívejte se pro změnu na zeleň, vychutnejte si čerstvý vzduch na tváři, poslouchejte ptáky a přivoňte si ke květinám. Nemáte možnost vyrazit do přírody? Tak si přineste přírodu dovnitř! Pořiďte si pěknou zelenou rostlinku a umístěte ji do vzdálenosti asi 6 metrů od svého stolu. To se vám bude hodit při dalším cvičení. 

5 rychlých cviků pro zdravé oči, které můžete dělat doma i v práci

2) 20-20-20 

Americká optometrická asociace doporučuje cvičení 20-20-20, to znamená, že každých 20 minut se po dobu 20 sekund díváte na něco, co je od vás vzdáleno 20 stop, tedy asi 6 metrů. Rostlina, kterou jste si pořídili na první cvičení je ideálním bodem, na který se můžete zaměřit. Dobrým tipem je nastavit si budík, který vás každých 20 minut na tuto aktivitu upozorní. 

5 rychlých cviků pro zdravé oči, které můžete dělat doma i v práci

3) Mrkání 

V ideálním případě byste měli mrknout 15krát až 20krát za minutu, ale výzkum ukázal, že koncentrovaní lidé dívající se na monitor, mrkají méně. To je špatná zpráva pro vaše oči: mrkání je udržuje čisté, vyživené a zdravé. Takže několikrát pomalu a důkladně zavřete a otevřete oči a potom si zkuste více všímat, jak často mrkáte. Uvědomění si skutečnosti, že nemrkáte tak často, jak byste měli, naštěstí často stačí k vyřešení problému. 

5 rychlých cviků pro zdravé oči, které můžete dělat doma i v práci

4) Obrys čísla 8 

Po mrkání je čas „potrápit“ svaly očí o něco víc. Představte si někde v dálce velké číslo 8. Očima jeho tvar několikrát přejeďte. Hrajte si s tím – číslo zvětšete a zmenšete, přejeďte ho očima rychleji a potom zase pomaleji… Všimněte si, že tyto pohyby se úplně liší od toho, co běžně vaše oči dělají při práci na počítači, takže je dobré, aby měli díky tomuto cvičení malou pohybovou změnu. 

5 rychlých cviků pro zdravé oči, které můžete dělat doma i v práci

5) Užijte si tmu 

Na závěr dopřejte svým očím chvilku úplného odpočinku – zakryjte si oči rukama a zastiňte tak všechno světlo. Třikrát se zhluboka nadechněte a pocítíte, jak se vám a vašim očím vrací energie.

5 rychlých cviků pro zdravé oči, které můžete dělat doma i v práci

Kromě těchto cvičení je to ještě jedna věc, kterou můžete udělat proti únavě a poškození očí: objevte brýle na počítač s filtrem modrého světla na eyerim. Filtrováním modrého světla, které vyzařují vaše elektronická zařízení, pomůžete svým očím, aby nebyly tak unavené. Vaše oči pro vás tak tvrdě pracují, podpořte je, jak jen můžete!