Ti z nás, kteří se dívají na displeje dnem a nocí, by měli vědět o takzvané digitální únavě očí. Podívejme se, co to je a jak se s ní vypořádat.

Jak čas před obrazovkou ovlivňuje náš zrak


Různé situace, ve kterých se díváme na displeje, různě ovlivňují naše tělo.

Čas: ve srovnání s přírodou musí oči při pohledu na displej vynakládat více námahy, aby zaostřily a udržely jasný obraz. Toto dlouhodobé úsilí je pro ně vyčerpávající.
Vystavení modrému světlu: digitální obrazovky vyzařují modré světlo, které přispívá k únavě očí a dokonce může narušit spánkový cyklus, pokud jsme mu vystaveni i v noci.
Špatné světelné podmínky: odlesky na displeji z jiných zdrojů světla mohou také zatěžovat vaše oči. Ty se totiž snaží přizpůsobit rozdílům mezi obrazovkou a okolím.
Nevhodná vzdálenost a úhel pohledu: dívání se na obrazovku zblízka nebo z příliš velké dálky, nebo sledování obrazovky pod nesprávným úhlem může vést k nepohodlí očí.
Nedostatek mrkání: používajíc digitální zařízení mají lidské oči tendenci mrkat méně často, než by bylo dobré. To může vést k suchým očím.
Neřešené poruchy zraku: zanedbaná krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou znásobovat ostatní zmíněné problémy.

Pokud jste pravidelně vystaveni těmto podmínkám, je možné, že se u vás časem rozvine jistá míra digitální únavy očí. Může se projevovat různými příznaky různé intenzity.
    Mezi běžné znaky unavených očí patří nepříjemný pocit v očích, rozmazané vidění, bolesti hlavy, citlivost na světlo, potíže se zaostřováním, dvojité vidění, bolest krku, ramen nebo zad, zvýšená slzivost nebo suché oči, celková únava a dokonce i problémy s koncentrací.

 

Zpravidla platí: pokud se necítíte dobře „od očí“, pravděpodobně to poznáte.

 
 

Jak bojovat s únavou očí?

Obecně se snažte udržovat své oči zdravé. Je na to hodně rad na našem blogu nebo jinde online.

Existuje však k tomu velmi silná pomůcka, a můžeme s radostí říci, že od jara 2024 jsme jediný obchod, který ji nabízí online!

Co jsou čočky Eyezen®?

Eyezen® je série jednoohniskových čoček pro každodenní nošení se zvýšenou schopností uvolňovat vaše oči. Kombinují filtr modrého světla s několika optickými řešeními pro podporu vzdálenosti objektu a směru pohledu.

  • Eyezen® Focus je technologie pro snížení námahy očí při používání displejů a pro zlepšení čitelnost textu.
  • BlueUV Filter System předchází zmíněným účinkům modrého světla na vaše oči.

Díky této kombinaci čočky Eyezen® vašim očím usnadňují sledování obrazovek a zlepšují vidění ze všech vzdáleností a úhlů. Kromě toho jejich uživatelé vnímají lepší kontrast a méně odlesků.

88 % uživatelů uvádí, že jsou spokojeni s čočkami Eyezen®
3/4 vnímájí sníženou únavu očí*

 
 

Jaké čočky Eyezen® můžu mít?

Eyerim nabízí řadu čoček Eyezen® Boost ve dvou úrovních pomoci pro oči.

  • Eyezen® Boost 0.4 mají zvětšení 0,4 dioptrie a jsou nejvhodnější pro uživatelů ve věku 18-34 let, jejichž mladší oči zatím nepotřebují velkou pomoc.
  • Eyezen® Boost 0.6 jsou určeny lidem ve věku 35-39 let, jejichž oči se už namáhají nějaký čas.

Kde najdu čočky Eyezen®?

Při objednávání dioptrických brýlí na eyerim.cz si z možností čoček vyberte Eyezen® v cenách od 2 490 Kč.